info@nasa-djeca.hr + 385 1 39 09 460 Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 kn
 

Blog

Kolika je snaga obitelji i prijateljstva

Toma i Jan pokazat će djeci kolika je zaista snaga obitelji i prijateljstva

 

Obitelj i prijateljstvo dvije su snažne riječi koje opisuju neke od najemotivnijih odnosa koje stvaramo kroz život. Obitelj nam daje temelje, prva znanja, iz nje izlazimo s prvim stavovima i vrijednostima, a prijateljstva nas upotpunjuju, daju završni premaz onome tko zaista jesmo.

Obitelj ne možemo birati. Pod istim se krovom nerijetko nađe grupica sasvim različitih karaktera. Kakva god bila, obitelj je ono što jesmo i od kud potječemo. Svaka je drugačija i svaka ima specifičnu priču i energiju.

S polaskom u vrtić i družeći se sa svojim vršnjacima, djeca će sve više primjećivati različitosti u odgojnim metodama drugih roditelja te u obiteljskim vrijednostima. Slikovnica Jan u potrazi za novom obitelji propitkuje upravo temu različitih obitelji. Moguće je da će dijete u nekom trenutku pomisliti kako je jedino njegova obiteljska situacija ispravna ili, kao u slučaju ježića Jana, kako su sve druge obitelji bolje od njegove.

Slikovnica prati Jana na njegovom putovanju koje ga povezuje sa životinjama iz sasvim jedinstvenih obitelji, a njegovo ga putovanje mijenja i pomaže mu u prihvaćanju vlastite obitelji. Jan spoznaje kako je svaka obitelj autentična te bez obzira na sve izazove i nesavršenosti, ona je beskrajno vrijedna.

Nakon čitanja, s djetetom možete porazgovarati o obiteljima s kojima se družite. Neka vam dijete opiše po čemu se vaša obitelj razlikuje od neke obitelji koju poznajete. Na primjer kako vi provodite slobodno vrijeme, a kako ga provodi netko drugi. Što kuhaju nečiji roditelji, a što vi kuhate djetetu za večeru. Važno je da dijete osvijesti da su i jedan i drugi način jednako vrijedni te da je različitost bogatstvo.

Za razliku od članova obitelji, prijateljstva stvaramo sami te pritom biramo prijatelje koji odgovaraju našem karakteru, a koji nas pritom prihvaćaju onakve kakvima jesmo. Slikovnica Toma želi izliječiti svog prijatelja govori o prijateljstvu u onim danima kada nam je njegova snaga najpotrebnija. Pravi prijatelji stoje uz nas i onda kada nismo u svom najboljem izdanju, kada nemamo što za dati i kada nam je teško, Slikovnica prati priču jednog bolesnog zebrića i njegova prijatelja tigrića koji brine o svom bolesnom prijatelju stalno pronalazeći načine kako bi mu olakšao dane u krevetu. Slikovnica osobito naglašava ljepotu i važnost  suosjećanja, brige za drugoga i pažnje koju nekome možemo darovati. Vrijednosti su to koje tražimo u prijateljima te ih darujemo zauzvrat.

Nakon čitanja, možete zajedno s djetetom napisati pisamce nekom njegovom plišancu koji se „razbolio“ ili je „tužan“. Ako je riječ o manjem djetetu, možete odglumiti i telefonski poziv. Motivirajte dijete da nauči izraziti suosjećanje i da pomogne bolesnom ili tužnom plišancu da se osjeća bolje.

Jelena Pervan

 

 

Poštovani,

naš webshop od 21.12.2022. do 10.1.2023. ne zaprima narudžbe zbog godišnje inventure i ažuriranja sadržaja.
Srdačan pozdrav,
Naša djeca