info@nasa-djeca.hr + 385 1 39 09 460 Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 kn
 

Blog

Podržimo djecu da sanjaju veliko

  Medvjedić Hrkalo najglasniji je hrkač na svijetu. Ništa mu nije ljepše doli po cijele dane drijemati i sanjariti. Jasno je da mu mnogi na tome zamjeraju jer dok šumski stanovnici naporno rade, Hrkalo je u glasnom snu, a od njegova silnoga hrka nitko se ne može naspavati.

  Malo se tko potrudio razumjeti narav Hrkalovih dugačkih drijemeža u slikovnici Hrkalo. Odmahujući glavom i osuđujući, mnogi su propustili vidjeti velike ideje koje je u svojim sanjama stvarao jedan medvjedić.

  U svijetu koji najmlađe bombardira ukalupljenošću, Hrkalo promovira jedinstvenost. U društvu u kojemu dijete mora biti odličan učenik, još bolji sportaš, tečno govoriti barem tri strana jezika, biti aktivan, biti genijalan, uvijek se žuriti, za nečim trčati, Hrkalo podsjeća na polaganost.

  Problemska je to slikovnica koja govori o sanjarima. Drugačijima. Vizionarima. Predstavlja ljude s velikim idejama kao i one kojima za ostvarenje cilja treba vremena. Hrkalo ohrabruje svu djecu koja u školi nemaju uvijek podignutu ruku i spreman odgovor, djecu koja ne pristaju na zakone većine i uživaju u svojoj polaganosti.

 

Maleni sanjari izrastaju u pokretače promjena u društvu jer se usuđuju misliti i djelovati izvan okvira.

 

  U drugoj slikovnici iz serije o najglasnijem medvjediću na svijetu, Hrkalo i Kamilica, glavni se junak suočava s neuspjehom i podbacuje u trenutku kad se od njega najviše očekuje. Djeca se već u vrtićkoj dobi suočavaju s prvim natjecanjima, a uz Hrkalov primjer uče kako je putovanje gotovo uvijek zanimljivije od cilja. Natjecanje pozitivno utječe na izgradnju dječjeg samopouzdanja, ali iskustvo, mudrost i podrška koja proizlaze iz njih, veće su bogatstvo od nagrade i odličja.

  Posljednja slikovnica u nizu, Hrkalo i Drijemalo, djecu upoznaje s emocijom ljubomore. Hrkalo uviđa koliko je malo pravih prijatelja, srodnih duša i onih koji nas istinski mogu razumjeti kao i zabludu da smo spremni zatvoriti oči pred takvom srećom i zaslijepiti se ljubomorom. Nove, uzbudljive situacije u Hrkalovu životu, uče ga kako zdravo pristupati svojim, ali i tuđim mogućnostima i uspjesima te cijeniti bliske osobe koje nam život oplemenjuju i pomažu u ostvarivanju naših snova.

Jelena Pervan

Poštovani,

naš webshop od 21.12.2022. do 10.1.2023. ne zaprima narudžbe zbog godišnje inventure i ažuriranja sadržaja.
Srdačan pozdrav,
Naša djeca